Stappen om een WordPress website te maken

laptop, mockup, graphics tablet

Zelf een WordPress website maken wordt vaak onderschat. Je kan er dan altijd nog voor kiezen om een website te laten maken bij online marketingbureaus of zzp’ers. Maar in deze handleiding leer je zelf een WordPress website te maken.

Vaak wordt er bij websites bouwen aan coderen gedacht. Voor een WordPress website hoef je niet te coderen! Hierdoor wordt het makkelijker om een website te bouwen.

Stap 1: domeinnaam en hosting

Om een WordPress website te bouwen heb je een hosting of webruimteverhuur nodig. Deze webhosting zorgt voor een diskruimte waar onder andere de dataopslag van de website te vinden is. Bij de meeste webhosting kan je kiezen tussen verschillende pakketten. Deze pakketten verschillen meestal aan de diskruimte, brandbreedte, beveiligingen en hoeveelheid service. Voor beginnende bedrijven is het slim om niet gelijk het duurste pakket te nemen. Kijk goed naar de recensies en wat het hostingbedrijf zelf adviseert. Zorg wel dat het pakket een SSL-certificaat bevat.

De domeinnaam is gelijk het belangrijkste onderdeel. Hiermee kunnen klanten je vinden en vertegenwoordigt dit jouw imago. Om sneller vindbaar in Google te zijn, is het handig om in de domeinnaam een zoekwoord te verwerken. Denk aan een autodealer die als domeinnaam Autosale kiest.

 

Stap 2: Website bouwen in testomgeving

Een van de voordelen van WordPress is het werken in een testomgeving. In een testomgeving kan de website helemaal naar wens worden ingericht, maar staat deze nog niet live. Waarom is dit een voordeel? Het bouwen van een website kost veel tijd waardoor het niet professioneel is om de half afgemaakte website te publiceren. Daarnaast creëer je een soort spanning bij de klanten; “Nog even geduld, wij zijn druk bezig”.

 

Stap 3: template kiezen in WordPress

Eenmaal de testomgeving aangemaakt, komt het nu neer op de inrichting. WordPress kent verschillende templates zoals WPBakery Page Builder. Dit template is een uitgebreidere versie dan de opties van WordPress. Hierdoor kan je makkelijk een eigen draai geven aan pagina’s en berichten in de backend. Een andere template is Elementor. Dit template is een aanrader voor beginners. Hierdoor kan je pagina’s en berichten bewerken op de voorgrond. Zo zie je precies wat je aanpast of wat er aangepast moet worden. Ook werken beide templates goed samen met WooCommerce. In WooCommerce plugin is het mogelijk om een webshop in te richten.

 

Stap 4: Beveiligen van WordPress website

Als de WordPress website is ingericht, is het tijd om de website toegankelijk te maken. De website gaat live! Wat heel belangrijk is om indringers met kwade bedoelingen te voorkomen; beveiligen. Voor het beveiligen van je Admin account zijn er een aantal plugins beschikbaar zoals Limit Login Attempts Reloaded, WPS Hide Login en nog veel meer.

Meestal bij het pakket van je webhosting, ben je in bezit van een SSL-certificaat. Een SSL-certificaat gaat over het beveiligen van je website. Het zorgt voor het dichte slotje naast de URL en voor een https-pagina in plaats van http. Waarom zou je dit willen? Een https zorgt ervoor dat de versleutelde data niet wordt achterhaalt. Ook als je een pagina maakt waarin niet wordt gevraagd naar persoonlijke informatie, is het verstandig om de SSL-certificaat te instaleren. Je komt namelijk hoger in de pagerank van Google met een SSL-certificaat. Instaleren dus!

 

Globaal

Nu even een kleine samenvatting van alle stappen. Zoek een webhosting die een pakket aanbiedt die past bij jouw wensen voor je website. Kies een domeinnaam met een zoekwoord zodat je al een stapje voor heb in de pagerank van Google. Instaleer WordPress en maak een testomgeving aan. Kies een template en de bijbehorende plugins. Als de website eenmaal live kan, zorg dan voor een beveiligde website. Denk aan de SSL-certificaat en andere beveiligingplugins. Alle stappen gevolgd? Klaar om de website SEO proof te maken voor een betere vindbaarheid in Google.